Synonimem rosołu jest kurczak… z dodatkiem wołowiny. I na nią też jest sposób, by się nie zmarnowała. Myśląc ekonomicznie i ekologicznie ani warzyw, ani mięsa z zupy nie wyrzucaj. To tak jakby wyrzucić 10 zł do śmieci. Jest wiele pomysłów na to, co zrobić z kurczakiem. A na poniedziałek możesz mieć gotowy dzięki niemu obiad!
Kurczak jest jednym z głównych mięs, które pojawia się na polskich stołach. Gotowany niekoniecznie przypada do gustu wszystkim, ale już od pieczonego niewielu jest w stanie się oderwać. I takiego ugotowanego z rosołu również można zapiec w piekarniku, oszukując nieco domowników. A będzie smacznie i zdrowo.
Pieczony kurczak po rosole
Rosół często gotujemy na skrzydełkach, a one są pyszne, gdy zapieczemy je w piekarniku. I te z rosołu świetnie się do tego nadają. Komu nie smakują skrzydełka z piekarnika? Po wyciągnięciu z rosołu należy je odsączyć i posypać ulubionymi przyprawami. Sól, pieprz, czosnek, papryka czy przyprawa do kurczaka albo ulubione zioła- kwestia gustu. Obsypujemy je obficie przyprawami i wkładamy na około pół godziny do piekarnika, do zarumienienia skórki (piekarnik rozgrzany do 200 stopni). To pomysł na poniedziałkowy obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki i dołożyć warzywa- robiąc sałatkę oczywiście z tych rosołowych.
Podobnie jak ze skrzydełkami mogą być udka z piekarnika. Nie zrobimy tego z porcją rosołową, dlatego rosół lepiej gotować na udkach bądź skrzydełkach. Jest smaczniejszy i obiad na poniedziałek gotowy.
Faszerowane smakołyki
Mięso po rosole, jak choćby obrane z porcji rosołowej, udek, skrzydełek, wołowina i każde inne, bo w zasadzie rosół można ugotować również na kaczce, stanowi świetną podstawę dla farszu. Mielimy, dodajemy czosnek, sól, pieprz i nadziewamy pierogi, krokiety czy gołąbki. Tu mamy również gotowy pomysł na warzywa z rosołu. Marchewkę, cebulę, pietruszkę dodaj do farszu. Jest nie tylko smacznie, ale i oszczędnie. Poza tym farsz można uzupełnić wedle upodobań innymi składnikami jak grzyby czy kapusta kiszona albo ryż, kasza.
Co jeszcze można zrobić z rosołowej kury?
Pomysłów jest wiele, jak choćby pasta czy pasztet. Pastę zrobisz bardzo prosto. Wystarczy posiekać mięso, i kurczak, i wołowina się świetnie nadają, a następnie dodać ogórek konserwowy, cebulę, trochę majonezu (można również musztardy), wszystko w zależności od upodobań. Taka pasta jest doskonałym urozmaiceniem kanapek do pracy. Poza tym jest bardzo smaczna.
Kolejna propozycja to potrawka z ryżem. Bardzo proste, szybkie i zdrowe danie. Mięso targamy bądź kroimy i wrzucamy do ryżu, dodajemy pokrojone warzywa z rosołu i mamy gotowe danie. Z mięsa rosołowego można zrobić również kotlety.
Sposobów na rosołowe mięso, kurczaka i wołowinę, ale też inne w zależności od tego na czym gotujemy, jest bardzo dużo. Podobnie z warzywami, dlatego nie wyrzucaj a przetwarzaj, wedle upodobań.