Przysmaki z mórz i rzek – dlaczego warto je jeść?

0

Czy wiesz, że ryby i inne dary mórz i rzek mają w sobie wiele składników odżywczych? Zobacz, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Kawior – ikra ryb pełna witamin i składników odżywczych

Kawior to przysmak będący synonimem luksusu, chętnie jedzony na Ukrainie. Nic dziwnego, bo to przekąska, która zawiera kwasy tłuszczowe, takie jak kwas omega-3, a także białko. W starożytności jedzony najpierw przez biednych rybaków, na salonach pojawił się dopiero wieki później. Dziś towarzyszy wielu imprezom w towarzystwie elit. Kawior jest dostępny w atrakcyjnych cenach także w polskich sklepach z ukraińską żywnością: https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/kawior/.

Jedząc kawior dostarczasz organizmowi substancji, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego. Kawior poprawia nastrój oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Obecne w kawiorze składniki takie jak: magnez, fosfor, wapń, witamina D, witamina B2, witamina B6 oraz witamina E, sprawiają, że to prawdziwa bomba zdrowia.

O jakości kawioru świadczy wielkość jego ziaren, jego kolor oraz gatunek ryb, od którego pochodzi. Warto więc zwracać uwagę na tego typu elementy, wybierając ten przysmak. Kawior doskonale smakuje w towarzystwie wina oraz innych trunków.

Ryby suszone – lepszy nastrój, szybsza przemiana materii

O tym, że ryby są zdrowe, wie chyba każdy. Niektórzy jednak obawiają się, że pod wpływem działań konserwujących, jak np. suszenie, ryby tracą swoje prozdrowotne właściwości. Okazuje się jednak, że w suszonych rybach można znaleźć wiele wartościowych pierwiastków i witamin. Tego rodzaju ryby zawierają: witaminy z grupy B, witaminę C, A, D, E, K, a także magnez, fosfor, potas, cynk, selen czy potas. Jedzenie ryb suszonych może skutecznie poprawiać nastrój. Obecne w suszonych rybach kwasy tłuszczowe omega-3 redukują zły cholesterol oraz mogą przyspieszać przemianę materii. Smaczne okazy, prosto z ukraińskich akwenów wodnych, znajdziesz na: https://best-market.pl/ryby-i-owoce-morza/suszone-ryby/.

Suszone ryby można jeść jako smaczną przekąskę do piwa lub innego trunku. Idealnie nadają się także jako składnik wielu sałatek, np. sałatki z wodorostów. Najbardziej popularne suszone ryby z Ukrainy to: leszcz, okoń, śledź, szczupak, dorsz czy sandacz.

Suszone rybki można zabrać ze sobą w podróż i zachwycać się ich wyjątkowym smakiem.

Kawior oraz suszone rybki to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, która zachwyci gości na wspólnym spotkaniu. Warto po nie sięgnąć, by móc delektować się ich walorami smakowymi i zdrowotnymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj