Wsparcie odporności na talerzu

0

Październik to czas pięknej, polskiej, złotej jesieni, ale to również okres zwiększonej zachorowalności na drobne infekcje dróg oddechowych, tzw. przeziębienia.

Warto zacząć od tego, że 70-80% naszej odporności bierze się z jelit! Prawidłowo funkcjonująca mikroflora jelitowa przekłada się na sprawniejszą pracę przeciwko patogenom. Zdrowy sposób odżywiania stosowany przez tydzień nie wpłynie istotnie na stan naszych jelit. Należy mieć świadomość, że zdrowie jelit budujemy przez miesiące zdrowego odżywiania, dlatego warto zacząć już dziś. Jakie składniki korzystnie wpłyną na naszą mikrobiotę jelitową, a tym samym będą stymulować odporność? Zacznijmy od prawidłowego nawodnienia. W czasie jesieni mniej chce się nam pić w porównaniu z upalnym latem, warto jednak pamiętać, że nie tylko czysta woda nas nawadnia.W obecnym czasie mile widziane wszelkie zioła, napary i herbaty, zwłaszcza z dodatkiem imbiru, goździków, cynamonu czy kardamonu. Wymienione przyprawy wykazują silne działanie przeciwzapalne. Częstym dodatkiem do jesiennej herbaty jest miód. Tusprawa jest jasna: sam miód wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, jednak dodany do gorącej herbaty traci swoje właściwości. Jeśli lubisz
miód w gorącej herbacie miej świadomość, że część jego prozdrowotnych właściwości ginie w temperaturze powyżej 40 st C. Często do herbaty dodajemy również cytrynę, mamy przeświadczenie, że w tym magicznym plasterku ukryta jest moc witaminy C… Małe zaskoczenie,
w jednej papryce (czyli ilości, którą spokojnie możemy zjeść do dwóch kanapek na śniadanie) znajdziemy nawet 740 mg witaminy C! Plasterek cytryny dostarcza nam… 5mg witaminy C. Znowu, nie ma nic złego w herbacie z cytryną, ale jeśli chcemy zwiększyć spożycie witaminy C, to w naszym menu powinno pojawić się więcej: papryki, porzeczek, brokułów, brukselki, malin czy jeżyn, które są bogatym źródłem tego składnika. O czym jeszcze warto pamiętać? Niech w okresie jesiennym na Twoim talerzu będzie jak najwięcej: warzyw, owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych, kiszonych, w formie zup, warzywnego leczo, przecierów czy zapiekanek. Używaj czosnku,
cebuli, oliwy z oliwek oraz przypraw: kurkumy, imbiru, cynamonu, prawdziwego kakao czy ziół prowansalskich. Wszystkie te produkty wykazują silne działanie przeciwzapalne i wspierają walkę z przeziębieniem. Pamiętaj, że nie tylko preparaty lecznicze czy suplementy diety kształtują Twoją odporność, każdego dnia szykując sobie posiłek możesz wpłynąć na polepszenie pracy układu immunologicznego!

Klaudia Dobrońska

dietetyk

tel. 514 570 322

https://www.facebook.com/dietetykklaudiadobronska/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj