Przez najbliższe kilka tygodni chciałabym przybliżyć temat insulinooporności, o której coraz więcej się słyszy, którą coraz częściej się diagnozuje, a wokół której narasta wiele mitów i błędnych przekonań.
Zacznijmy zatem od podstaw, czym jest insulinooporność?
Po zjedzeniu posiłku w krwi podnosi się poziom glukozy. Glukoza jest paliwem dla komórek w całym naszym organizmie. Aby glukoza mogła być wykorzystana przez komórki musi przedostać się z krwi do ich wnętrza. Za wspomniane przejście odpowiada insulina, która wychwytuje glukozę z krwi i umożliwia przeniesienie do środka komórki. Insulinooporność to stan organizmu, w którym komórki ciała zaczynają stawiać opór insulinie (glukoza ma trudności z dotarciem do komórek). Organizm wytwarza zatem nadmierne ilości insuliny, aby ostatecznie przełamać opór i dostarczyć glukozę do komórek. Efektem tego jest tzw. hiperinsulinemia, czyli nadmierne ilości insuliny we krwi.
Skąd bierze się insulinooporność?
Przyczyn jest wiele. Podstawowym mechanizmem, w którym komórki nabywają opór na insulinę jest nadwaga i otyłość, a dokładniej nadmiar tkanki tłuszczowej. Warto wiedzieć, że tkanka tłuszczowa jest organem bardzo czynnym metabolicznie, produkuje hormony, czynniki prozapalne, które oddziałują na cały organizm np. zwiększają opór komórek na insulinę. Do pozostałych przyczyny należy: niski poziom aktywności fizycznej, praca siedząca, przewlekły stres, zaburzenia hormonalne, niektóre leki oraz czynniki genetyczne.
Jakie mogą być konsekwencje nieleczonej insulinooporności?
Kiedy trzustka zmuszona jest wytwarzać tak duże ilości insuliny istnieje ryzyko, że zapasy insuliny po prostu się wyczerpią… a to oznacza cukrzycę. Sama insulinooporność wiąże się z dużą sennością, zwłaszcza po posiłkach, osłabieniem pamięci krótkotrwałej, obniżonym poziomem koncentracji czy gorszą tolerancją wysiłku. Hiperinsulinemia sprzyja zwiększaniu poziomu tkanki tłuszczowej co dodatkowo nasila insulinooporność, jest to mechanizm błędnego koła.
Czy można wygrać z insulinoopornością?
Zdecydowanie tak! Odpowiednie modyfikacje z stylu życia: zmiana nawyków żywieniowych, wprowadzenie aktywności fizycznej, techniki redukcji stresu, a także jeśli jest taka konieczność – farmakoterapia, mogą uwrażliwić ściany komórek na insulinę i cofnąć stan insulinooporności. Podstawą do osiągnięcia sukcesu jest współpraca z dietetykiem i opieka lekarska.
Klaudia Dobrońska Dietetyk
tel. 514570322