Jeśli gotowanie jest Twoją pasją, a rozpieszczanie podniebienia gości sprawia Ci ogromną frajdę, Klienci od razu to zauważą i na pewno będą do Ciebie wracać. Dobrze wiedzą o tym trzy ambitne założycielki Restauracji Aleja Smaku, która od kilkunastu dni funkcjonuje na piętrze budynku przy alei Jana Pawła II 49 w Radzyminie. Pierwsza ze wspólniczek – Joanna Kulawik – z powodzeniem prowadzi tutaj salę zabaw ze słodkim bufetem, druga – Justyna Ławrynowicz – to wieloletni szef kuchni polskich i zagranicznych restauracji, który współpracował m.in. z najbardziej znanym kucharzem na świecie – Gordonem Ramsayem. Dołączyła do nich też Beata Ratkowska: – Relacja z Asią i jej rodziną oraz wiara w siebie spowodowały, że nie miałam żadnych wątpliwości. I tak, coś co nigdy nie było marzeniem w ciągu ostatnich tygodni stało się spełnieniem – przyznaje z uśmiechem. Własna restauracja to ciche pragnienie pani Joanny, która prowadzi cieszącą się dużym powodzeniem wśród rodziców i dzieci salę zabaw. Tuż za jej ścianą znajduje się lokal gastronomiczny, idealny aby zjeść w spokoju pyszny obiad, w czasie gdy dzieci bawią się pod opieką dorosłego w sali zabaw. – Lubię gotować, karmić gości i lubię emocje z tym związane – przyznaje Joanna Kulawik, a więc nie zastanawiając się długo postanowiła przejąć lokal i poszukać doświadczonych wspólników. Do projektu zaprosiła m.in. Justynę Ławrynowicz – szefa kuchni znanych warszawskich restauracji, która swój fach szlifowała w największych londyńskich kuchniach – także tej, prowadzonej przez Gordona Ramsaya. – Gordon to prawdziwy mistrz w swoim fachu, kucharz, który nauczył mnie przewidywać finałowy smak, zapach i wygląd potrawy. W jego restauracji pracowałam przez cały dzień, praktycznie codziennie. Chłonęłam kunszt, doświadczenie i wiedzę, jaką mi przekazywał. Teraz chcę przenieść tutaj smaki, technikę przyrządzenia potraw czy np. nowoczesny styl obsługi gości. Nasza kuchnia jest otwarta. Goście mogą przyglądać się każdemu etapowi przygotowywania zamówienia. To gwarantuje, że ich danie nie tylko będzie smaczne, ale i przyrządzone ze szczególną starannością – przekonuje Justyna Ławrynowicz. Warto dodać, że w 2018 roku pani Justyna zdobyła z restauracją La Maison „czapkę” przewodnika Gault&Millau i tym samym znalazła się w zaszczytnym gronie trzystu najlepszych szefów kuchni w kraju.
Założenia wspólniczek przyniosły sukces już w wieczór otwarcia. Klienci stali przed restauracją w długiej kolejce, a zabawa trwała do godz. 3.00 nadranem. – Goście przyznają, że skradliśmy ich serca m.in. tatarem wołowym, stekiem z polędwicy wołowej doskonalonym u Gordona (serwowanym na bazie polskiej wołowiny, z terminem 20 dni po uboju). Naszą specjalnością są też niewątpliwie: żebro wołowe, burger z przepysznym sosem, kaczka, ryby, kalmary i krewetki w truflach (owoce morza są świeże, pochodzą z codziennych dostaw). Serwujemy również między innymi gnocchi, spaghetti carbonara, sos rokietnikowy, domowe lemoniady, a na deser ciastaczy fondant czekoladowy – wymienia pani Joanna, zastrzegając jednak, że menu jest na bieżąco weryfikowane – zmienia się wraz z nowym sezonem, choć niektóre dania zagoszczą w karcie na stałe. Restauracja Aleja Smaku gwarantuje nie tylko niezapomniany smak potraw serwowanych z sezonowych produktów, ale także rozrywkę. Wspólne spotkania uprzyjemni tu muzyka na żywo, bilard czy karaoke. Lokal, jako jedyna restauracja w okolicy, jest otwarty w piątki i w soboty do późnych godzin nocnych. – Naszym pragnieniem jest, aby Aleja Smaku była miejscem wspaniałych spotkań, by nasi Goście doświadczali pięknych emocji w naszych wnętrzach oraz za każdym razem rozkoszowali się kulinarnymi doznaniami. Wyznaję zasadę, że każdy dzień powinniśmy czynić wyjątkowym. Proste wybory, których dokonujemy każdego dnia tworzą nasze życie, jego jakość, nasze zdrowie i naszą przyszłość. Dlatego zapraszamy na spotkanie z nami w Alei Smaku – zachęca Beata Ratkowska.
Restauracja Aleja Smaku
Al. Jana Pawła II 49 Radzymin
pn. 12-21, wt.-czw.: 12-22,
pt.,sob.: 12-24, ndz.12-21
tel. 789-224-543
rezerwacja@aleja-smaku.pl